
Viata culturala din Moldova include mai multe festivaluri si concursuri precum si alte proiecte inclusiv si educationale.

Festivalul International „Dansul vetrelor nistrene”
27 aprilie - 1 mai 2024
22 mai - 27 mai 2024
Prima editie a Festivalului International de dans "Dansul vetrelor nistrene" a avut loc la 28 aprilie anul 2021 la CoÈ™niÈ›a si are loc in fiecare an in Moldova în perioada sărbătorilor pascale. In ediÈ›iile trecute, la festival au participat ansambluri de dansuri populare din Ucraina, România, Serbia È™i Republica Moldova.
.jpg)
Festivalul International „Rapsodia copilariei”
14 octombrie 2024
Prima editie a Festivalului Folcloric "Rapsodia copilariei" a avut loc in anul 2022 in orasul Coșnita. Presedinte al festivalului este Domnul Ion Bencheci. Programul festivalului include parada colectivelor nationale, concerte ale ansamblurilor de muzica și dans popular, ale solistilor, expozitii si iarmaroace ale mesterilor populari. Printre participantii primului Festival s-au numarat colective din diferite raioane ale Moldovei, ansambluri de cantece si dansuri populare, dar si mesteri populari, care practica mestesuguri traditionale pentru Moldova. Astfel la festival acum participa artisti din alte state: Albania, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Israel, Ucraina, Romania, Grecia, Turcia s.a. Festivalul e diferit in fiecare an, dar cel mai important lucru, care vorbeste in favoarea organizarii sale este telul cu care se organizeaza: popularizarea artei folclorice, realizarilor colectivelor si a interpretilor, care reprezinta arta populara a tarilor sale.

Festivalul "Etno Jazz"
Chisinau, 2002
Festivalul "Ethno jazz" e un eveniment muzical de proportii in viata culturala a Moldovei. Pentru prima oara a avut loc in anul 2002 la Chisinau. Initiatorii si organizatorii festivalului sant membrii grupului Ethno jazz group "Trigon". Grupul a fost creat in anul 1992, astfel deschiderea festivalului a coincis cu jubileul colectivului. "Trigon" a reusit sa castige detasat si destul de repede cele mai bune scene de jazz din Europa si sa obtina Premiul Mare acordat de Academia de Arte din Franta "Charles Cros". Festivalul are loc anual si include mai multe orase ale republicii, inclusiv si teritoriul de peste Nistru. Invitatii acestui festival sant reprezentanti ai diferitor tari ale lumii si continente. Pe parcursul existentei sale participanti ai festivalului au fost reprezentanti ai: Frantei, Rusiei, Angliei, Japoniei, Indiei, Poloniei,, Surinam, Cehiei, Belarus, Norvegiei, Bulgariei, Gruziei, SUA, Argentinei, Spaniei, Olandei, Austriei etc. Festivalul "Ethno jazz" s-a bucurat de atentia mass-media: s-a vorbit mult in presa, la radio, in emisiunile televizate, inclusiv si a tarilor europene si in tarile americane.

"Chisinau Drum Day"
Chisinau, 2008
"Chisinau Drum Day" - este festivalul international al tobosarilor si percutionistilor, care-si demonstreaza maiestria si talentul in asemenea stiluri de muzica precum: jazz, funck, classic, etno si rock. Prima editie a festivalului din septembrie 2008 a avut loc la initiativa directorului si organizatorului festivalului Dorel Burlacu. In programul festivalului au evoluat solo tobosari din Moldova, Israel, Germania, au cantat asemenea colective invitati speciali cu programe concertistice intregi: "UniVox", "Trigon", "Kitaev kvartet", "Nicorason'g", "Dorel Burlacu & www.funky.md", "Dorel Burlacu & www.latin.md", "Victoria Ermosin cvartet", dar si colectivele de dansatori: "Show baletul Fan-F.art" si "Tap.md". Conform traditiei, festivalul s-a incheiat cu evoluarea tuturor tobosarilor si percutionistilor prezenti la festival.